You are currently viewing Royal African Durbar, Augustus 24-26, 2017

Royal African Durbar, Augustus 24-26, 2017

Lees hier het rapport over het Royal African Durbar Festival 2017 in Den Haag.

Ook dit jaar heeft het team van Afro Euro in augustus weer een editie van het Royal African Durbar festival georganiseerd. Dit jaar zag het festival programma er iets anders uit dan voorgaande jaren. Zo werden er nieuwe samenwerkingen aangegaan voor o.a. een filmscreening en werd de festivaldag gehouden op een nieuwe locatie.

Op 24 augustus werd het festival geopend met een filmscreening in het Laak theater. Tijdens deze avond gaf het team van iAfrica een voorproefje van wat te verwachten tijdens het iAfrica filmfestival dat plaatsvond in Den Haag in oktober. Twee korte documentaires van regisseurs van Afrikaanse komaf werden getoond, waarna er een discussie met het publiek op het programma stond. De getoonde documentaires gaven een bijzonder inzicht in het leven van kunstenaars in Ghana, en van het leven van Albino kinderen in Tanzania. Tijdens de borrel die na de screening plaatsvond volgden er nog waardevolle ontmoetingen en uitwisseling van kennis onder de aanwezigen. De organisatie van AfroEuro is erg blij met deze eerste samenwerking met iAfrica en kijkt terug op een geslaagde avond.

De festivaldag vond twee dagen later plaats op een nieuwe locatie: het Vermeerpark in de Haagse Schilderswijk. Door in het hart van deze culturele wijk het festival te organiseren, was het in staat een nog diverser publiek aan te trekken dan voorgaande jaren. De diversiteit werd weergegeven door de aanwezigheid van representatieven uit landen over het hele Afrikaanse continent; zoals Angola, Ethiopië, Ghana, Marokko, Nigeria, Somalië en Sudan. De Durbar zou niet royal zijn zonder het verwelkomen van de jaarlijkse bijzondere gasten; dit jaar mocht de organisatie weer chiefs en koninginnen uit Ghana en Nigeria verwelkomen, en zelfs de Deputy Head of Mission van de Ghanese ambassade was aanwezig.

Vanaf vroeg in de middag zorgden de kleurrijke marktkramen met producten uit allerlei verschillende Afrikaanse landen voor een prachtige aankleding. Het publiek kreeg wederom de kans om unieke productente ontdekken van het Afrikaanse continent zoals fashion, sieraden, henna, en eten zoals Keniaanse pilau en Ghanese jollof. De markt werd dit jaar georganiseerd in samenwerking met Afroweekender.

Naast de nieuwe locatie werd er dit jaar een nieuw element aan het festival toegevoegd, namelijk sport. Gedurende de hele dag stonden er allerlei sportieve activiteiten op het programma, zoals een voetbal en basketbal competitie, maar ook een springkussen voor de kinderen. Voor jong en oud waren er mogelijkheden om door middel van sport plezier te beleven, en de faciliteiten van het Vermeerpark boden hier de uitgelezen kans voor.

Niet te vergeten zijn natuurlijk de talentvolle artiesten op het podium die de dag tot een groot feest maakten door middel van de bijzondere optredens. Het programma werd dit jaar gehost door Tina Austin en Eno Mary en de acts werden verzorgd door geweldige artiesten zoals Tresor Muaku. Ook bood het festival een podium voor Haags talent; waaronder een fashion show verzorgd door Tina Fashion groep, en een dans optreden van Sahr en Afrodans groep.

Al met al blikken wij terug op een prachtige zonnige festival dag en spreken wij graag onze dank uit naar alle aanwezigen, partners, artiesten en vrijwilligers. De organisatie kijkt uit naar verdere samenwerkingen in de toekomst en hoopt u ook volgend jaar weer te mogen ontvangen op de Royal African Durbar.

Er waren veel kinderen, veel jongeren en ook ouders. Er waren ongeveer 400 mensen de hele middag. Het was gezellig zonder probleem, het park was vul van diverse nationaliteiten.